• 14. september 2020

Tekst: Heidi Merete Baird

Diakon Heidi Merete Baird med bok

Er det noen som har spurt etter deg og din dag? Eller har du spurt noen andre? «Hva skjer?» «Noe nytt?» «Hva er du opptatt med for tiden?» «Hvordan går det med genseren du holder på å strikke?» «Hvor bodde du før du kom hit til nabolaget?»

Noen spørsmål er kritiske eller invaderende, som å spørre hvorfor du gikk fra partneren din eller hvor mye du tjener. Andre spørsmål er åpne og vennlige, og er bunnet i en interesse for den andre. Åpne spørsmål starter gjerne med «hva», «hvem», «hvordan» eller rett og slett «Fortell litt mer!» Om du er interessert og lytter, kan du lettere finne ut hva den andre har lyst til å snakke om. For min del blir jeg alltid glad når noen spør meg om den siste turen jeg har gått, eller om en gripende bok jeg har lest. Kanskje andre føler for å dele en fotballkamp de har sett, en historie fra hjemstedet der de vokste opp, dyp kunnskap i lokalhistorie, gleden over babyen som spiser fast føde, eller vansker på det nye studiestedet.

Spør mer! er mottoet til Verdensdagen for psykisk helse 10 oktober. I Olsvik retter vi blikket mot psykisk helse på gudstjenesten 27 sept kl 11, diakoniens dag.

Et av målene for Verdensdagen for psykisk helse er å vise de verktøyene vi har for å ta vare på og fremme psykisk helse. Hvordan kan vi selv få det bedre? Hvordan kan vi ta vare på dem i fellesskapet rundt oss? Fokuset er på de små skrittene i riktig retning, enten vi er student eller pensjonist, er fornøyd med livet eller har mye vi strever med.

Spør mer! viser til hvor viktig det er å kjenne seg som et del av et fellesskap. Når noen ikke overser meg, men spør etter dagen min og meg, får jeg følelsen av å bli sett, av å være del av noe større enn meg selv. Spør mer, med øyekontakt og i en vennlig tone. Ha øynene åpne for dem nær deg, og for dem du treffer mer tilfeldig. I disse dager kan spørsmål også skje digitalt, i en SMS eller i en telefonsamtale. Om du synes det er vanskelig å komme på noe å si, prøv «hvordan er dagen din?»

Spør du mer, bidrar du til at andre kjenner seg sett og ivaretatt. Samtidig hjelper du også deg selv! Nysgjerrighet i positiv forstand, å undre seg, å lære noe nytt, gagner din mentale helse. Vinn-vinn, altså!

Du er velkommen på gudstjeneste i Olsvik 27. september kl 11:00. I mellomtiden: Spør mer!