• 9. desember 2021

Julekrybbe

Vår diakon Heidi Merete Baird deler denne andakten.

Adventstid! Trolig er du mer hjemme denne adventstiden enn tidligere år. En mulighet til å pynte, kanskje bake, og gjøre det koselig hjemme. 

Fascinerende hvor ulikt det blir i forskjellige hjem, når vi pynter til advent og jul. En ting er at alle har sin personlige smak for hva som er fint. I tillegg kommer hjemmelaget pynt, glassfiguren du arvet etter mormor, julenissen kjøpt på et marked i Lillehammer, duken du var heldig og fant på Fretex. Alle disse små tingene som gjør at ditt adventspyntede hjem blir akkurat ditt.

Advent handler om Herrens komme, Adventus Domini. Og når du koser deg hjemme har du mange muligheter til å minnes dette. Har du julestjerne i vinduet? Stjernen som tentes da Jesus ble født, og som ledet de vise menn gjennom ørkenen. Tenner du mange lys i advent? Profetiene om Jesus sa han skulle være et lys for folkeslagene. Har du hengt opp engler? Englene kom med det gode budskap til hyrdene. Kanskje du også har en julekrybbe. Det viser julens sentrum, at Gud ble menneske.

Selv liker jeg å tenne røkelse. Når jeg kjenner lukten, minnes jeg kirker jeg har besøkt i fremmede land, så vel som gaven de vise menn hadde med seg. Og når jeg baker pepperkaker blir det gjerne noen store hjerter. Kjærligheten. At Han har elsket oss og sendt sin Sønn til soning for våre synder.

Mange har også nisser sittende her og der. En koselig figur, og samtidig et perspektiv på Guds gave. For mens nissen spør «er det noen snille barn her?» før sekken med gaver åpnes, spør ikke Gud om det finnes noen gode og snille mennesker her. Gud viser sin kjærlighet til oss ved at Kristus døde for oss mens vi ennå var syndere, forteller Bibelen. Gode nyheter i adventstiden.

Mens du tar en kopp julete eller en skive julebrød, hører du kanskje på musikk? Kjekt med sanger som du tar frem hvert år, enten du har kassett, CD eller lytter fra mobilen. I tillegg kan du lytte til noen som er ukjente for deg. Har du hørt Kongens by med Jarle Waldemar, Sæle jolekveld med Aasmund Nordstoga eller Noel med Lauren Daigle? I sistnevnte synger Lauren «Come and see what God has done», kom og se hva Gud har gjort. Det er det vi gjør i disse ukene, også i små glimt hjemme.

Ønsker deg en velsignet adventstid!